donderdag 31 januari 2013

Erasmus

Vanmorgen om 7 uur ontwaakten de vroegste kapoenen. Na een lekker ontbijt gingen we potten bakken, nog een keertje paard- en ponyrijden en we deden het nodige stalwerk. Vervolgens gingen we mooie kaarsen rollen. 's Middags aten we lekkere frietjes. In de namiddag hebben we overheerlijke koekjes gebakken. Ja, mama's en papa's jullie gaan thuis lekker kunnen smullen van wat we hier gemaakt hebben! Later wandelden we naar de koeienboerderij waar ze een robot hadden om de koeien te melken. We kregen er ook een lekker ijsje. Na het avondeten en het discodouchen (op tempo douchen met een liedje op de achtergrond) zijn we klaar voor de maga-pyjama-party! Bedankt voor de lieve reacties en tot morgen.

Bekijk hier de foto's. Klik hier!

woensdag 30 januari 2013

Erasmus @ the farm

Onze eerste dag op de boerderij

Maanden, weken, dagen telden we af en dan was het eindelijk zo ver: het boerenleven lachte ons vrolijk toe.
De bus had er vandaag niet veel zin in en besloot om de deur niet meer te laten werken, maar dat probleem werd verholpen en dus ... PULLE HERE WE COME!!!
Na enige vertraging zijn we aangekomen op de boerderij.
Na een stevige regenbui kwam het zonnetje piepen en kon de pret beginnen.
We hebben de dieren leren kennen, gevoerd, geknuffeld, paardgereden en zelf verse confituur/jam gemaakt.
Deze middag hebben we lekkere spaghetti gegeten.
Na een vermoeiende, maar toffe dag buiten hebben we in onze zelfgemaakte bioscoop een grappige film gekeken.
Daarna zijn we uitgeteld, maar voldaan gaan slapen.
Tot morgen mama's, papa's, broers, zussen, ... slaap maar op jullie beide oren want het is hier reuzeleuk en alle heimweetraantjes zijn verdwenen als sneeuw voor de zon.

Groetjes van jullie boertjes en boerinnetjes xxx...

Bekijk hier de foto's. Klik hier!

donderdag 17 januari 2013

Sint - Johanna boert erop los!

Eindelijk was het zover...  Onze langverwachte boerderijklassen konden van start gaan.  Vol spanning reden we met de bus naar 't Groenhof.  Daar aangekomen trotseerden we de kou tijdens een heus boerderijspel.  Tijdens een rondleiding maakten we kennis met alle lieve boerderijdieren. Vooral de kleine hangbuikzwijntjes konden onze harten veroveren. (Check dus die koffers maar eens extra ;-))
In de voormiddag leerden we confituur maken en brood bakken.  De sneeuw kon onze pret niet bederven, integendeel.  We genoten volop van tochtjes met de slee. Van al deze leuke activiteiten begonnen onze maagjes te knorren.  Een superheerlijke spaghetti en we konden er weer tegen. Dat was nodig,want nu begon het serieuze werk...  De dieren voederen en verzorgen. Ook mochten we nog een ritje maken op een paard.  Super!  Een spel met leuke zoekopdrachten bezorgde ons veel pret. Boer Jan las nog een mooi verhaal.  En nu ... slaapwel allemaal!


 
Bekijk hier de foto's. Klik hier!

donderdag 10 januari 2013

De Spits dag 4

De jongens zijn goede nachtraven maar geen ochtendmensen, hoor. Aan een slakkengangetje werden dan de koffers ingepakt en de bedjes opgeruimd. Het was wel heel duidelijk dat de meisjes deze wedstrijd wonnen.
Bij het ontbijt werd er nog een verloren-voorwerp-loterij georganiseerd. Nu zijn we helemaal klaar voor ons laatste dagje op de boerderij.
En we beginnen de dag met het maken van onze eigen broodjes. Kneden, mengen, kneden, mengen,… wat is dat leuk. Terwijl de broodjes de oven ingaan, zorgen onze leerlingen nog voor de dieren: borstelen, voederen, knuffelen, schoonmaken en uiteraard nog eens gaan paardrijden.
Vanmiddag eten we nog een lekker kopje verse soep. We verdelen al onze zelfgemaakte spulletjes: kaarsen, zeepjes, koekjes, brood en confituur. We gaan allemaal naar huis met een goed gevuld zakje. Nog even afscheid nemen van de dieren. Met traantjes in onze ogen… want we gaan ze missen, hoor!
Om 14 uur kunnen we de bus inladen en vertrekken we terug richting Antwerpen. ’t Groenhof, we hadden hier een geweldige tijd!

Beestige groetjes van alle leerlingen van het 3de en 4de leerjaar van de Spits uit Antwerpen-Linkeroever!

Bekijk hier de foto's. Klik hier!

woensdag 9 januari 2013

De Spits dag 3

Na een goed nachtje slaap springen we om half 8 uit onze warme nestjes. En wat zien we? Regen… Maar geen paniek, we hebben nog veel te doen.
In de voormiddag gaan we eerst de dieren wekken en even onze benen strekken. Daarna maken we heerlijke koekjes: ingrediënten afwegen, mengen, eieren breken, vormpjes maken en bakken maar… Wat zien de koekjes er heerlijk uit.
Jeroen heeft dan nog een leuke boerderijquiz voorzien. De leerlingen hebben al veel bijgeleerd over de boerderij. Meneer directeur keek en zag dat het goed was.
Nadat de leerlingen hem de omgeving hadden getoond, gingen we op stap. Op een boerderij in de buurt konden we het verschil zien tussen de manier van melken van vroeger en de hoogtechnologische manier van nu: de koe doet alles zelf.
Als afsluiter van ons bezoek kregen we een vers hoeveijsje dat volgens de kinderen toch wel het allerlekkerste ijs was van de wereld.
Het groenten-smokkelspel (terug op het domein) werd door iedereen gesmaakt… letterlijk dan! Er werd nogal wat komkommer, tomaat, ajuin en look gegeten. Wat zal dat straks op de slaapkamers lekker ruiken…
Maar voor we gaan slapen nog een leuk afscheidsfeestje, want het is jammer genoeg al onze laatste avond hier! Nog even alles geven!!!

Bekijk hier de foto's. Klik hier!

dinsdag 8 januari 2013

De Spits dag 2

Het was me het nachtje wel! 's Avonds niet in slaap geraken en 's morgens niet wakker geraken. Maar ja, nieuw bed, nieuwe slaapburen en enkele houthakkers op de slaapkamer, je zou voor niet minder.
Tijd om ons terug lekkeer moe en vuil te maken: dieren wakker maken, stallen uitmesten, paardrijden, spelen, ...
Vuil genoeg? Dat is niet erg! We maken vandaag immers onze eigen zeepjes. En lekker dat dat rook. Er werden zeepjes in alle vormen en kleuren gemaakt.
Vanmiddag was het dan spaghetti-tijd! Wat werd er weer veel gesmuld. Na ons eten kregen ook de dieren hun maaltijd: korrels, vlokken, maïs, hooi en natuurlijk ... ook de restjes van ons middagmaal.
Onder de deskundige leiding van Jeroen gaan onze leerlingen dan confituur maken. Met de nodige muzikale begeleiding creëren we de lekkerste appel-aardbei-confituur. Mmmm....
Hokus pokus, we veranderen onszelf in paarden, varkens en konijnen en spelen levende boerderij-stratego. We hebben de benen (of moeten we zeggen poten?) vanonder ons lijfje gelopen. En de juffen??? Zij waren de boemannen...
Als afsluiter van de dag ontspannen we ons nog wat met enkele binnenactiviteiten: strips lezen, kleurplaten maken, zoekpuzzels, douchen ...
Nog een lekkere juf-Shana-koek (het is haar verjaardag hieperdepiep!!!) en dan ... naar dromenland! Dit was weer een fijne dag op de boerderij.

Bekijk hier de foto's. Klik hier!

De spits dag 1

Kwart over negen vertrokken op school en om 10 uur al aangekomen in de boerderij. De leerlingen waren niet meer te houden van enthousiasme en samen met Jeroen gingen we vlug kennismaken met de verschillende boerderijdieren. De voorkennis van onze leerlingen was optimaal. Zo zijn er vanaf nu schapinnen, kukelekuën en everzwijnen op de boerderij.
Het middageten (frietjes, groentjes en curryworst) was zo lekker dat de leerlingen alles opaten. Jammer, want de hangbuikzwijnen kregen dus geen restjes te eten. Volgende keer, jongens en meisjes, wat minder eten hè!
Na een ritje op de rug van een pony maakten we kaarsen van echte bijenwas. Wat rook dat lekker naar honing! Sommigen vonden dan weer dat het vreselijk stonk. Smaken verschillen, niet waar?
Enkele stevige boterhammen en een grappig verhaal rond het kampvuur brachten ons weer op krachten. Klaar voor een stevige wandeling. Met enkele fakkeltjes in de hand ontdekken we de omgeving rond de boerderij. En uiteraard kon er geen durftochtje ontbreken.
Moe maar voldaan dronken we nog een warme chocomelk rond het kampvuur.
En dan ... onze bedjes in!

Bekijk hier de foto's. Klik hier!