woensdag 18 februari 2009

de Merode op boerderijklasse te Pulle

Piep!

We hebben hier op 't Groenhof al genoten van een superfijne dag. Zelfs het zonnetje was van de partij. Met een dikke trui en een warme sjaal hebben we zelfs geen kou geleden.
We maakten kennis met Igor het hanbuikzwijn, Zita de ezel, Papa Chico de pony en vele konijntjes, ganzen, geiten en kippen. alleen de juffen durfden de kippen niet vastnemen!
Groep E maakte vandaag zelf al een ritje op de pony.
Zo nu gaan we met zijn allen sarten aan een sluipspel.

Vele boerderijgroetjes en zoete dromen...
Groep D en Groep E



Na een verdiende en goede nachtrust zijn we klaar om er weer tegenaan te gaan!
We leerden potten bakken van een echte pottenbakker en maakten chipskommetjes, bekers en potjes in de vorm van een hart. Dan wachtte het echte boerderijleven ons op. stallen uitmesten, mest wegbrengen met de kruiwagen en nieuwe houtkrullen uitstrooien in de paardenstallen. Ook de konijnenkooien werden onder handen genomen.
Tijdens het kaarsen rollen konden we ons opwarmen zodat we de mini-sneeuwbui tijdens het paardrijden konden trotseren. Het lekkere middagmaal bracht ons terug op krachten. En wat kunnen wij hier allemaal goed eten! In groep maakten we heksenprotjes en dat zorgde voor veel plezier.
Na het dieren knuffelen en voederen was het tijd om een bezoek te brengen aan het melkveebedrijf. Na de uitleg van de melkboer werden we getrakteerd op een hoeve-ijsje.
Na het eten was het tijd voor de 2de ronde van de spetterende boerderijquiz waarbij de schattige schaapjes de winnaars waren.
We sluitten de avond sfeervol af met een sing song rond het kampvuur.
Slaapwel!



Kukeleku!! Het hanengekraai hebben we niet gehoord, want we sliepen wat langer.
Een boke met choco en vleesje en we kunnen er weer tegen. Na het ontbijt grabbelen we alles bijeen en maken onze bagage. Al goed dat de lieve juffen helpen bij het oprollen van de slaapzakken.
Hierna wacht er ons nog iets leuks. We gaan brood bakken: We krijgen allemaal een potje met meel, we vormen een kuiltje voor gist, suiker en water. We mengen alles met een vinger. Daarna maken we van ons hand een plankje om de bloem erbij te mengen. Als laatste komt het zout. En nu kneden maar. Eventueel mogen er wat rozijntjes bij. We vormen een minibroodje voor in de bakvorm, waarna we het nog mogen versieren ook. Even in de oven en klaar is kees! De broodjes zien er verrukkelijk uit!
Na het middageten mogen we nog één keer naar de dieren om ze te verzorgen, te voederen en te knuffelen. Ook het paard Sabrina staat vol ongeduld te wachten om met ons een ritje te maken.
Hierna is het bijna tijd om afscheid te nemen. Snif... Papachico, Igor, Knorretje... wat gaan we jullie allemaal missen!

Fotocollage: bekijk de foto's.

woensdag 11 februari 2009

Boerderijklassen Beukenbos

Woensdag, 11 februari 2009

Joepie ! Eindelijk is het zover en mogen we naar de boerderij. 's Morgens stappen we op de bus en ... we zijn weg, richting Pulle. Sommigen laten enkele traantjes bengelen maar die zijn al opgedroogd voor we op de autosnelweg zijn.
Daar gaat het zeer langzaam want er is file, onze reis duurt dus eigenlijk wel héééééééééél lang. Maar we worden er voor beloond want bij onze aankomst schijnt het zonnetje zodat we onmiddellijk kunnen kennis maken met de dieren.
's Middags krijgen we lekkere balletjes met rijst en pudding als dessert. En dan beginnen we aan de eerste activiteit : confituur maken. Het is heel lekkere maar dat zullen jullie wel proeven als we thuis komen !
In de namiddag begint het te regenen en moeten we een binnenactiviteit doen : kaarsen rollen. We hebben allemaal zelf een hele mooie kaars gerold met bijenwas.
Nu is het al avond en knutselen we een kaartje om naar huis te sturen. Als dat klaar is, wordt het stilaan tijd om naar bed te gaan. Of iedereen ook snel slaapt, dat zullen we jullie morgen laten weten.
Groetjes van alle boertjes en boerinnetjes vanuit Pulle !



Donderdag, 12 februari 2009

Oeioeioei, wat was het vroeg opstaan deze morgen. Misschien hebben we het gisteren toch een beetje te bont gemaakt.
Vroeg op dus, want de pottenbakker kwam op bezoek. We hebben potjes gemaakt op een echte draaitafel, met echte klei die echt moet gebakken worden. Dit deden we wel in kleine groepjes. De andere groepen gingen ondertussen de dieren voederen, de stallen uitmesten of ponyrijden. Om het uur werd er dan doorgeschoven en zo kon iedereen elke activiteit eens doen.
Als middagmaal kregen we keilekkere frietjes met koude schotel.
In de namiddag hebben we met Jeroen, onze begeleider, nog 'heksenprotjes' gebakken en zijn we op bezoek geweest in een melkveebedrijf. Daar zagen we de grote melkinstallatie en natuurlijk ook kleine kalfjes. Als toemaatje kregen we bij het vertrek ook nog een lekker zelfgemaakt ijsje !
Morgenvroeg gaan we ons terug verdelen in groepen. Eén groep gaat brood bakken, de andere gaat opruimen en valiezen maken. Natuurlijk gaan we ook hier nog eens wisselen van activiteit. Na het middageten stappen we dan op de bus en komen we naar huis. Alhoewel ... de meeste kinderen hebben al gezegd dat ze hier nog 3 dagen willen blijven. Beste mama's en papa's, wij, de juffen, gaan onze uiterste best doen om iedereen toch terug mee naar huis te krijgen. Dus, (hopelijk) tot morgen !!!!!!!

Fotocollage: bekijk de foto's.

woensdag 4 februari 2009

Vennebos goes boerderijklassen

Lieve mama's en papa's van onze boeren en boerinnen,

Deze ochtend moesten wij al heel vroeg de bus op. We vertrokken met het 2de leerjaar en de wijkschool voor 3 dagen naar Pulle. Beter gezegd, naar 't Groenhof. In plaats van een groene boerderij, is het hier een witte boerderij. Maar dat vinden wij niet erg, naast knuffelen met de dieren, spelen met onze klasgenoten hadden we ook veel sneeuwpret!
We hebben gezellig binnengezeten, waar het lekker warm was, daar hebben we overheerlijke bessenconfituur gemaakt (hihi, met onze handen, hihi).
Nadat we helemaal waren opgewarmd, zijn een tochtje te paard gaan doen. We bekeken alles van een beetje hoger... We zijn ook al echte profs in paardrijden.
Het eten is hier lekker, we hebben leuke bedjes, alles is hier tip top!

We zijn al echt boertjes en boerinnetjes!
De Vennebossertjes en Zonnedauwtjes...
Tot morgen, voor meer nieuws!

Schrijf gerust iets terug, we bezorgen het aan jouw boertje of boerinnetje!



Het 2de leerjaar van het beestige schooltje Vennebos heeft het ontzettend naar zijn zin in 't Groenhof.
Deze morgen waren we al vroeg uit de veren om er meteen in te vliegen... Voor dag en dauw waren wij al dieren aan het voederen, pot aan het bakken. Dat is pas leven!
Het weer zal niet altijd mee maar toch hebben wij het reuze naar ons zin.

In de middag stond ons iets akelig te wachten, een goedaardige heks vroeg ons heksenprotten ta maken. En het is ons gelukt!
Weten jullie hoe je een kaars maakt? Wij wel! We zullen na onze reis zeker tonen.

Na frisse douche, staat ons nog een verrassing te wachten... We denken dat het is met muziek, een hapje en een drankje wordt. Dat hopen we toch!!
Vanavond dus FEEST op de boerderij.

Morgen zijn we alweer terug, met heel veel verhalen en weetjes!

Tijd om te feesten...
tot morgen x de beestige boertjes en boerinnetjes van Vennebos en Zonnedauw!

Fotocollage: bekijk de foto's.

maandag 2 februari 2009

Boerderijklas Reynaertschool

Busje vertrok zo???
Buien van sneeuw onderweg...
Beestig leuke aankomst...
Buikjes rond gegeten...
Beesten eten gegeven...
Beneden nog een kwis...
Boven slapen met z'n allen op de kamer...
Begeleider overlegt de dag van morgen...

Bye Bye


Hallo iedereen,

We hebben het hier reuze fijn, het is een beestige boel. Na een welverdiende nachtrust zijn we begonnen aan dag 2. Om 8u ontbijt...lekker lekker...dit was nodig omdat we de stallen moesten gaan uitmesten met de helft van de ploeg, de andere helf ging potten bakken...nadien wisselde we. Nog snel effe paardrijden en nadien....mmmmmmmm...frietjes met allerlei verse groentjes.
Het programma in de namiddag was kei vol: heksenkoekjes bakken, een kaars rollen van bijenwas en de dieren voederen...en nadien weeral de beentjes onder tafel om lekker veel boterhammetjes te eten.
Ze hadden voor ons ook nog een kampvuur aangestoken, we hebben wat liedjes gezongen en een griezelverhaal verteld...nu snel douche. Nog even een gezelschapspelletje en dan de slaapzak in en schaapjes tellen want morgen is er weer een drukke dag en dan komen we naar huis.

Voor iedereen een dikke knuffels van alle olifantjes en de begeleiders

P.s. 't is hier keitof, kei lekker en kei gezellig....met dank aan alle personeel van 't Groenhof....

Kristien, Aloïs, Martine en alle olifantjes

Fotocollage: bekijk de foto's.